Wanneer een bedrijf is opgericht met twee aandeelhouders die elk 50% van de aandelen bezitten, kan er een impasse ontstaan wanneer beide partijen het niet eens kunnen worden over belangrijke beslissingen. Een impasse kan leiden tot stagnatie in het bedrijf en kan uiteindelijk leiden tot de ondergang ervan. Daarom is het belangrijk dat de aandeelhouders stappen ondernemen om deze impasse op te lossen. 

Hier zijn enkele stappen die genomen kunnen worden om een impasse tussen 50-50 aandeelhouderschap op te lossen: 

  1. Identificeer de oorzaak van de impasse: Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak van de impasse is. Is het omdat beide partijen verschillende ideeën hebben over de strategie van het bedrijf? Of is het omdat er onenigheid is over de verdeling van de winst? Als de oorzaak eenmaal is geïdentificeerd, kunnen er stappen worden genomen om deze aan te pakken.
  2. Raadpleeg een mediator: Als beide partijen er niet in slagen om de impasse op te lossen, kan het nuttig zijn om een mediator in te schakelen. Een mediator kan als onpartijdige derde partij optreden en helpen bij het vinden van een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. 
  3. Zoek naar compromissen: Compromissen zijn vaak nodig om een impasse op te lossen. Beide partijen moeten bereid zijn om concessies te doen om tot een oplossing te komen. Het kan nuttig zijn om een lijst te maken van mogelijke compromissen en te onderhandelen over de beste oplossing. 
  4. Overweeg buy-out opties: Als de impasse niet kan worden opgelost door middel van onderhandelingen, kan een buy-out een oplossing zijn. Een buy-out is een proces waarbij een aandeelhouder de aandelen van de andere aandeelhouder koopt. Het kan duur zijn, maar het kan ook de enige manier zijn om de impasse te doorbreken. 
  5. Overweeg juridische actie: Als geen van de bovenstaande stappen tot een oplossing leidt, kan juridische actie worden overwogen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat dit vaak een langdurig en kostbaar proces kan zijn. Het kan ook leiden tot onherstelbare schade aan de relatie tussen de aandeelhouders. 

In conclusie is het belangrijk dat aandeelhouders snel handelen wanneer er een impasse ontstaat. Het identificeren van de oorzaak van de impasse, het raadplegen van een mediator, het zoeken naar compromissen, het overwegen van buy-out opties en het overwegen van juridische actie zijn allemaal mogelijke stappen die genomen kunnen worden om de impasse op te lossen. Het is belangrijk om te onthouden dat het vinden van een oplossing die voor beide partijen acceptabel is de beste manier is om de impasse te doorbreken en het bedrijf vooruit te helpen. 

Bent u 50%-aandeelhouder van een B.V., heeft u een geschil met uw medeaandeelhouder en zorgt een impasse binnen de vennootschap ervoor dat niet tot een oplossing kan worden gekomen? Of lijkt het u verstandig om een en ander vooraf vast te leggen? Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder.